Assalammualaikum.....salam perkenalan, salam persaudaraan, salam ukhwah islamiah.

Wednesday, December 7, 2011

Saman!!!“Wei Burn, malam nie apa program, jom g disko release tension”  ajak zubir kepada rakan sekerjanya. Burn hanya mnecemuih bibirnya tanda tidak mahu mengikut rakanya.

“Burn kat sana, macam-macam ada, perempuan ko nak macam mana, mcm Salena Gomez, Pamela Anderson semua ada beb” pujuknya kepada Burn

“Alah, ko nie tak ada tempat lain ka nak pegi” balas Burn

“common ar wie, masa muda nie ar ita explore semua, dah tua taubat ar ” pujuk zubir.sekadar gambar hiasan


 Burn hanya mampu tersenyum sinis terhadap pelawaan zubir. Burn yang sedang memandu kereta zubir menuju destinasi untuk memenuhi perut mereka ketiga rehat tengah hari member signal kekanan unutk membuat U-turn pada kawasan yang dilarang

“woi!! ko gila apa wat U-turn kat sini” jerit zubir kepada Burn. Burn hanya memberi senyuman sinis kepada rakanya.

“alah rilek ar, bukan ada polis pon” balas Burn dengan nada bersahaja.

“rilek kau kata, kalau kene saman, melayang duit tau,adoi ko nie” balas zubir dengan nada marah. Sekali lagi Burn tersenyum. Kemudian mereka melintasi bangunan kerajaan tiba-tiba lampu trafik bertukar kepada warna merah. Burn memberhentikan kereta pada garisan kotak berwarna kunig yang sedia maklum kenderaan tidak boleh berhenti disitu.

“wei Burn kenapa gn ko nie, ko nak kene saman ka?”. “Rilek ar sekejap je pon, tak kene papepon” ujar burn.

“hei ko nie macam mana boleh dapat lesen kereta macam nie, k ko gne lessen terbang?”.kata zubir kepada Burn. Burn hanya mampu tersenyum.

Kemudian mereka melalui sekolah yang terdapat lampu trafik untuk pejalan kaki yang berwarna merah, burn sekali lagi membuat kesalahan dengan tidak memberhentikan kereta kerana tiada pejalan kaki.

“wei burn berhetikan kereta biar aku bawak!!” kata Zubir dengan nada yang marah. “ko nie nak kene saman ka!!” tambahnya lagi,

“oh saman!! Yang ko g disko minum air kencing setan ko tak taku kene SAMAN DENGAN ALLAH??, yang ko terkinja-kinja menari dengan perempuan  KO TAK TAKUT KENE SAMAN DENGAN PEMILIK NIKMAT!! Hah tak TAKUT KENE SAMAN!! 

Zubir terdiam tatkala kata-kata itu muncul dari mulut sahabat yang rapat denganya……..

apasal diam, ko boleh BAYAR SAMAN ALLAH?? 
kalau x bayar saman taukan kemana tempat kembali???

1 comment: